Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek négy boszniai szerb ellen a srebrenicai mészárlás miatt

2010. augusztus 13., péntek 21:36

Az 1995-ös srebrenicai mészárlásban való bűnrészesség miatt emelt vádat négy boszniai szerb férfi ellen a háborús bűnöket vizsgáló szarajevói törvényszék ügyészsége.

A boszniai szerb hadsereg nyolcezer muzulmán férfit és fiút gyilkolt le, miután elfoglalta az ENSZ által védett övezetnek nyilvánított srebrenicai bosnyák enklávét. Ez volt a legnagyobb tömeggyilkosság Európában a második világháború óta.

A szarajevói törvényszék pénteki közleménye szerint Franc Kos, Stanko Kojic, Vlastimir Golijan és Zoran Goronja egy különleges egység egykori tagjaiként részt vettek legkevesebb nyolcszáz ember kivégzésében a Srebrenica környékén lévő branjevói katonai farm területén. 2010-ben vették őket őrizetbe.

A hágai Nemzetközi Törvényszék 14 boszniai szerbet ítélt el a srebrenicai mészárlásban való részvételéért. Jelenleg folyik az egykori boszniai szerb elnök, Radovan Karadzic elleni per, melynek egyik vádpontja szintén Srebrenica. A szarajevói törvényszék, amelyet a hágai törvényszék tehermentesítésére hoztak létre 2005-ben, több tucat szerb ellen indított eljárást a srebrenicai tömeggyilkosság miatt. Közülük tizenkettőt börtönbüntetésre ítéltek, hetet felmentettek, és tizenegy vádlott pere még folyamatban van.

Rovatok