Index Vakbarát Hírportál

Calabriai keresztapát fogtak Franciaországban

2010. szeptember 26., vasárnap 12:53

Calabriai maffiafőnököt tartóztattak le Franciaországban az olasz csendőrök: az elfogott Roberto Cima az egyik legkeresettebb szökésben lévő olasz bűnöző volt. Az olasz csendőrség szervezett bűnözés elleni különleges alakulatának genovai emberei hajtották végre a maffiaellenes akciót, amelynek részleteiről vasárnap külön sajtóértekezleten számolnak be az olasz kikötővárosban.

Roberto Cima a Ligur-tenger partvidékének egyik legveszélyesebb bűnözője volt az olasz rendőrök szerint, aki rendkívül szoros kapcsolatokat ápolt a calabriai 'ndranghetával, a helyi maffiával. Egy milánói bíróság 2003-ban 21 év börtönre ítélte Cimát egy 1989-es gyilkosságért, amelyet a calabriai maffiaháborúban követett el bűntársával. Az 52 éves Cima azóta volt szökésben, vagyis hét éven át sikeresen bujkált a rendőrök elől.

A csendőrség ugyancsak vasárnap, valamivel korábban jelentette be Foggiában, hogy több éves bujkálás után sikerült elfogni a 32 éves Franco Li Bergolist, a garganói maffia főnökét, akinek a neve ugyancsak ott szerepelt Olaszország harminc legkeresettebb és legveszélyesebb bűnözőjének listáján. Két évvel ezelőtt helyezték szabadlábra, mivel lejárt az előzetes letartóztatásban való tartásának maximális határideje, s azóta nem tudtak a nyomára jutni az olasz hatóságok. Bergolist távollétében ítélte életfogytiglani börtönbüntetésre az olasz bíróság, mert meghatározó szerepe volt a garganói maffia véres belviszályában, több gyilkosságot is elkövetett a hatalomért való harcban.

Rovatok