Index Vakbarát Hírportál

Éjfélre véget érhet a belga légiirányítók sztrájkja

2010. szeptember 28., kedd 23:06

Felfüggesztették a járatok indítását és fogadását kedd kora délután a belgiumi repülőtereken a repülésirányítók munkabeszüntetése miatt, de késő esti bejelentés szerint a sztrájk éjfél után már nem folytatódik. A munkabeszüntetés a Belgium fölött magasan átrepülő tranzitjáratokat nem érintette, azok irányításáról más részlegek gondoskodnak.

A légiirányítókat foglalkoztató Belgocontrol elítélte az akciót, és jelezte: nehezíti a tárgyalásokat, hogy a sztrájkolók nem jelölték meg pontos követeléseiket. Etienne Schouppe közlekedési államtitkár az akció mielőbbi befejezésére szólított fel, és jelezte: ez nehezebbé teheti a témáról napirenden lévő tárgyalásokat a kormányon belül.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője korábban azt mondta, hogy a belga légiirányítók sztrájkja miatt kedden a Brüsszelbe repülő légitársaságok közül a Wizzair, a Malév és a Bruxelles is törölte délutáni járatait. Ez azt jelenti, hogy a Wzzair és a Malév azon járatai is kimaradnak, amelyek kedden este érkeztek volna a belga fővárosból.

Szerdán Spanyolországban általános sztrájk lesz, és ez alapvetően megbénítja majd a légi közlekedést az országban. A Wizzair és a Malév is törölte szerdai madridi járatát, mondta Hardy, aki szerint az utasoknak a várakozáson kívül más ötletet nehéz adni ebben a helyzetben, hiszen valószínűleg a szomszédos országokból, vagyis más repülőterekről sem lesznek elérhetők a spanyolországi repülőterek, egyben fennakadások várhatók a vasúti közlekedésben is.

Rovatok