Index Vakbarát Hírportál

Párizsban őrizetbe vették a ruandai felkelők vezetőjét

2010. október 11., hétfő 20:05

Hétfőn Párizsban őrizetbe vették Callixte Mbarushimanát, a ruandai lázadók egyik vezetőjét, a Kongói Demokratikus Köztársaságban elkövetett tömeges nemi erőszak és gyilkosságok vádjával - jelentette be az ENSZ hágai Nemzetközi Büntetőbírósága (ICC). Mbarushimana a Demokratikus Erők Ruanda Felszabadításáért (FDLR) elnevezésű szervezet főtitkára, és a francia hatóságok titkos elfogatási parancsa alapján vették őrizetbe.

A hágai bíróság közlése szerint az FDLR által 2009-ben elkövetett háborús bűnökért indítanak ellene pert. Az FDLR-t az 1994-es ruandai népirtással vádolt korábbi gerillák alapították, és Kongóból vezettek támadásokat a ruandai kormány megdöntésére. A mozgalmat azzal vádolják, hogy tagjai tavaly megöltek 700 polgári személyt. Az ICC ügyésze, Luís Moreno Ocampo szerint az FDRL támadásai nyomán két háború is kirobbant Kongóban, amelyekben négymillió ember életét oltották ki. Nem most vették először őrizetbe a 47 esztendős főtitkárt. Először 2001-ben Koszovóban, akkor éppen az ENSZ munkatársaként, majd 2008-ban Frankfurtban tartóztatták le, de elégtelen bizonyíték miatt mindkét alkalommal elengedték, illetve nem tudták kiadni Ruandának, mert az ország nem tartja tiszteletben az emberi jogokat. Akkor a vád ellene az 1994-es ruandai népirtásban való cinkosság volt.

1994 áprilisa és júliusa között - különböző adatok szerint - 500-800 ezer tuszit és mérsékelt hutut gyilkoltak meg Ruandában, mielőtt a tuszi többségű Ruandai Hazafias Front átvette a hatalmat.

Rovatok