Index Vakbarát Hírportál

Autót kapott a koránégetésről lemondó floridai lelkész

2010. október 22., péntek 21:37

A kocsit egy egykori hivatásos amerikaifocista ajánlotta fel. A lelkész nem tartotta meg, jótékony célra adta tovább.

Autót kapott ajándékba Terry Jones floridai tiszteletes, amiért lemondott arról az iszlám világban viharos tiltakozást kiváltó tervéről, hogy az Egyesült Államok elleni 2001-es terrortámadások évfordulóján elégeti a Koránt.

A gépkocsit Brad Benson egykori hivatásos amerikaifocista - jelenleg New Jersey legnagyobb autókereskedésének tulajdonosa - ajánlotta fel a félszáz hívet soraiban tudó floridai kisegyház lelkipásztorának, ha beleegyezik abba, hogy soha nem lobbantja lángra az iszlám hit szent könyvét.

A tiszteletes végül letetett szándékáról, a több mint 14 ezer dollárba kerülő, Hyundai Accent személygépkocsit pedig pénteken vette át a New Jersey-i South Brunswickban. Terry Jones nem tartotta meg a járművet, hanem odaadományozta egy megbecstelenített nőket támogató menhelynek.

A lelkész azt mondta, nem a Hyundai Accent kedvéért tett le koránégető tervéről, és Brad Bensonnak rádiós reklámokban elhangzott ajánlatáról is csak hetekkel a terrorista támadások évfordulója után szerzett tudomást.

A tiszteletes szigorú biztonsági intézkedések mellett vette át az autót, hiszen - mint állítja - száznál több halálos fenyegetést kapott tervének bejelentése óta.

A terv nyilvánosságra kerülése után a tiszteletest Barack Obama amerikai elnök a televízió képernyőjén keresztül, Roberts Gates védelmi miniszter pedig telefonbeszélgetésben próbálta meg jobb belátásra bírni. Terry Jones végül a terrortámadások évfordulóján bejelentette, hogy soha nem fog Koránt égetni.

Rovatok