Index Vakbarát Hírportál

Szingapúri teherhajót raboltak el kalózok

2010. október 24., vasárnap 13:32 | aznap frissítve

A York fedélzetén 17 fős legénységgel került vasárnapra virradóra az ismeretlen fegyveresek kezébe. A tartályhajó a kenyai Mombasa kikötőjéből szállított cseppfolyósított földgázt a Seychelles-szigetekre.

Szingapúri teherhajót raboltak el kalózok a kenyai partoknál - jelentették be vasárnap  hajózási hatóságok és a Európai Unió haditengerészeti koalíciója

A fegyveresek két gyorshajóval támadták meg a Yorkot Mombasától 50 tengeri mérföldre keletre. Az EU haditengerészeti szövetségének közlése szerint a török Gaziantep hadihajó - amely az egyesült haditengerészeti erők kötelékében tevékenykedik a körzetben - egy helikoptert vezényelt a tartályhajóhoz, amelynek személyzete fegyveres kalózokat észlelt a York fedélzetén.

Az ötezer tonnás tartályhaló legénysége egy német, két ukrán és 14 Fülöp-szigeteki tengerészből áll. A York legénységével együtt a szomáliai kalózok jelenleg 19 hajót és 428 túszt tartanak hatalmikban.

Egy német hajót is elraboltak

A szomáliai kalózok a kenyai partoknál hatalmukba kerítettek egy másik kereskedelmi hajót is. A német zászló alatt hajózó Beluga Fortune teherhajót Mombasától 1930 kilométerre rohanták le a fegyveresek, mondta Berlinben a német hadsereg név nélkül nyilatkozó szóvivője.

A tulajdonos, egy brémai hajótársaság szerint a hajó az emirátusokból tartott Dél-Afrikába. A legénység számáról és összetételéről nem adtak információkat, viszont médiainformációk szerint két német állampolgár is lehet a hajón.

Rovatok