Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott Belize-re a Richard hurrikán

2010. október 25., hétfő 06:30

Nagy erővel csapott le a Richard névre keresztelt hurrikán Belize karibi partvidékén vasárnap. A hatóságok evakuálták a turistákat a környező kis szigetekről, a lakosság egy része pedig biztonságos menedékhelyekre húzódott.

Közép-Amerika keleti partján, a Karib-tenger mellett fekvő parányi ország legnagyobb városától, Belize-től 35 kilométerre dél-délnyugatra ért földet a vihar, óránként 150 kilométeres sebességű széllökésekkel.

A százezres lélekszámú Belize környékén rengeteg fából készült, bádogtetős viskó található, és ezeket különösen könnyedén megrongálhatja a szél és az eső. Az első jelentések szerint személyi sérülés nem történt, de helyenként nincs áram, és sok ház megrongálódott.

A hurrikán nyugat-északnyugati irányba tart 17 kilométer/órás sebességgel. A számítógépes előrejelzések szerint várhatóan áthalad a szomszédos Guatemala északi részén, majd a mexikói Yucatán-félszigeten keresztül a Mexikói-öbölre csap le, ahol elveszti erejét és eloszlik a víz felett.

Richard az idei atlanti viharszezon tízedik hurrikánja. A tízből öt nagy erejű volt, de az Egyesült Államokat megkímélték, jelentős erejű trópusi ciklon egyelőre nem érte el.

A Richard előzőleg Hondurasban okozott károkat: fákat és villanypóznákat csavart ki, földcsuszamlásokat okozott, aminek következtében több tucatnyi falu elérhetetlenné vált. Komoly károkat azonban nem okozott, a kávéültetvények is szerencsésen átvészelték a vihart.

Rovatok