Index Vakbarát Hírportál

Maffiarazzia Dél-Olaszországban: letartóztattak száz embert

2010. november 3., szerda 15:42

A nápolyi maffia ötven tagját, köztük számos vezetőt és négy, a Camorrával kapcsolatban álló rendőrt vettek őrizetbe szerdán reggel. Egy másik, szicíliai műveletben további 47 személyt tartóztattak le az olasz hatóságok.

A körzeti maffiaellenes nyomozóhatóság (DDA) célpontja a nápolyi Lo Russo klán volt, amely a város északi részén négy kerületet tart ellenőrzése alatt. A csoport tevékenységi köre kiterjed a kábítószer-kereskedelemre, védelmi pénzek behajtására, zsarolásra és egész lakónegyedekben működő illegális építkezésekre is. A klán tagjainak letartóztatásával párhuzamosan a rendőrség 60 millió euró értékben foglalt le ingatlanokat, cégeket, járműveket és bankszámlákat.

A kelet-szicíliai Cataniában további 47 személyt - köztük politikusokat, vállalkozókat és maffiatagokat - vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy maffiakapcsolataiknak köszönhetően 400 millió euró értékben tettek szert vállalatokra és ingatlanokra nyilvános pályázatokon.

"Ezzel az akcióval lefejeztük a Cosa Nostrát nemcsak Cataniában, hanem a környékén is" - nyilatkozta a RAI állami rádiónak Giampaolo Ganzer tábornok, a rendőrség különleges egységének parancsnoka.

Az izraeli látogatáson tartózkodó Roberto Maroni belügyminiszter az ANSA olasz hírügynökségnek adott nyilatkozatában a szervezett bűnözés elleni harc kiemelkedő eseményének nevezte a sikeres szerdai rendőrakciót.

Rovatok