Index Vakbarát Hírportál

Feltartóztattak egy atomvonatot Franciaországban

2010. november 5., péntek 21:06 | aznap frissítve

Tiltakozók egy csoportja Franciaországban pénteken feltartóztatott egy tehervonatot, amely nukleáris hulladékot szállít Németországba.

Ez az első szállítmány két év óta Franciaországból a németországi Gorlebenbe. Németországban jóval nagyobb tiltakozó megmozdulásokra lehet számítani, különösképpen azután, hogy a berlini kormány meghosszabbította a tizenhét atomerőmű működési engedélyét.

A Sortir du Nucléaire (Kiszállás az atomenergiából) elnevezésű szervezet néhány aktivistája a normandiai Caen városa közelében a sínekhez láncolta magát, és 3 órára megállította a szerelvényt. A rendőrség őrizetbe vette őket. A mintegy 150 tiltakozó transzparensein francia és német nyelven az állt, hogy az "Ellenállás nem ismer határokat". A tüntetők szerint ez "a történelem legradioaktívabb konvoja".

Németországban várhatóan tüntetők tízezrei tiltakoznak majd a szerelvény 1000 kilométer hosszú útvonalán, és az északnémet Gorlebenben nagyszabású megmozdulás lesz. A vonat a tervek szerint szombat délután halad át a határon. Zavartalan útjára mintegy 16 ezer rendőr vigyáz.

Rovatok