Index Vakbarát Hírportál

Elsöprő győzelmet aratott az azeri elnök pártja

2010. november 8., hétfő 12:24

Elsöprő győzelmet arattak az Ilham Aliyev elnökhöz hű erők az azerbajdzsáni parlamenti választásokon, derült ki a hétfőn közzétett eredményekből, az ellenzék ugyanakkor tömeges csalást emleget. A voksok 90 százalékának összesítése alapján az államfő Új Azerbajdzsán Pártja (YAP) növelte mandátumainak számát, több mint 70 képviselői helyet szerezve a 125 tagú törvényhozásban, a Milli Medzsliszben. Egy kivétellel a többi mandátumot is lojális független jelöltek nyerték el.

A szavazás megszilárdítja Aliyev tekintélyelvű uralmát a kaukázusi volt szovjetköztársaságban, amely védve érezheti magát a bírálatokkal szemben Európa számára fontos olaj- és gáztartalékai, valamint az afganisztáni amerikai hadműveletek utánpótlásában betöltött stratégiai jelentősége miatt.

A vasárnap lebonyolított szavazással eltűnik a bakui törvényhozásból az ellenzéket vezető Müsavat (Egyenlőség) pártkoalíció, amelynek egy jelöltje sem szerzett mandátumot a kizárólag egyéni választókerületekre épülő választási rendszerben.

A többségében muzulmán lakosságú 9 milliós ország az Egyesült Államok egyik szövetségese az Irán, Törökország és Oroszország által közrefogott, s Közép-Ázsia küszöbén fekvő ingatag térségben.

Rovatok