Index Vakbarát Hírportál

Halálra ítéltek egy keresztény nőt Pakisztánban

2010. november 11., csütörtök 19:16

Istenkáromlás miatt halálra ítéltek egy keresztény nőt Pakisztánban. A példátlanul szigorú bírósági ítélet ellen számos szervezet, valamint az éppen az ázsiai országban tárgyaló Franco Frattini olasz külügyminiszter is hevesen tiltakozott.

A 45 éves Asia Bibi ügye 2009 júniusára nyúlik vissza, amikor a nő muzulmán munkatársnői felkerestek egy vallási vezetőt, aki előtt azzal vádolták meg Bibit, hogy tiszteletlenül beszélt Mohamed prófétáról. A mullah ezután a rendőrségen feljelentést tett, és vizsgálat indult a nő ellen. Az ötgyermekes édesanyát őrizetbe vették, a minap pedig egy Pandzsáb tartománybeli bíróság a pakisztáni büntetőtörvénykönyv alapján istenkáromlás miatt halálbüntetést szabott ki rá, bár az ázsiai országban ilyen vád alapján eddig még egy nőt sem ítéltek halálra.

Bár a pakisztáni iszlám köztársaságban ezidáig még soha nem végeztek ki istenkáromlásért halálra ítélt személyeket, az új eset mindenképp rávilágít az ezzel kapcsolatos, vitatott pakisztáni törvénykezésre, amelyet hatályon kívül kell helyezni, mivel az a szélsőséges iszlamizmusra buzdít - hangoztatta több emberjogvédő szervezet.

Az ázsiai országban munkalátogatáson lévő Franco Frattini csütörtökön egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a pakisztáni kollégájával tartott megbeszélésén felvetette Bibi ügyét.

"Olaszország mindig a halálbüntetés ellen volt. Az istenkáromlásra vonatkozó törvényt nem a vallási kisebbségek diszkriminációjára kell használni" - tette hozzá az olasz külügyminiszter.

Rovatok