Index Vakbarát Hírportál

ENSZ-ellenes zavargások Haitin, két halott

2010. november 16., kedd 06:02

A zavargások azért törtek ki, mert a szigetországban sokan azt hiszik, hogy ázsiai kéksisakosok hurcolták be a kolerát az országba.

Ketten meghaltak és többen megsebesültek Haitin a békefenntartók és a tiltakozók közötti összecsapásokban a kolerajárvány miatt kitört ENSZ-ellenes zavargásoknak során - közölték hétfőn igazságügyi és rendőrségi illetékesek.

A helyi ENSZ-misszió (Minustah) szóvivője, Vicenzo Pugliese elismerte, hogy a békefenntartók önvédelemből lelőttek egy húszéves férfit, akinél fegyver volt, és aki rálőtt a katonákra. Egy másik tüntető ugyancsak az összecsapások során vesztette életét.

Az északi Cap-Haitien és a központi Hinche városban kövekkel dobáltak meg nepáli békefenntartókat, akik könnygázt vetettek be ellenük. Cap-Haitien kikötőben felgyújtottak egy rendőrőrsöt.

A rendőrség szerint tizennégyen megsebesültek, két ember állapota súlyos.

A zavargások azért törtek ki, mert a szigetországban sokan azt hiszik, hogy ázsiai kéksisakosok hurcolták be a kolerát az országba, amit az ENSZ cáfol. Az ENSZ egyik illetékese közölte, hogy a járvány bizonyosan hónapokig, de akár évekig is eltarthat. Nepálban az ilyen esetek mindennaposak, és az ázsiai országból jövő ENSZ-katonák első csoportja éppen a járvány kirobbanása előtt, október 9-vel kezdődően érkezett Haitira.

A Haitin korábban ismeretlen kolera 917 ember halálát okozta október közepe óta, és több mint 14 ezer embert szállítottak kórházba. Belehalt a betegségbe a fővárosi börtön négy fegyence is. Cap-Haitienben mintegy százan vesztették életüket. Az iskolákat bezárták, mert sok szülő óvintézkedésként nem engedi el gyerekét. A helyi hatóságok attól tartanak, hogy a járvány elterjed azokban a sátortáborokban is, ahol a januári pusztító földrengésben koldusbotra jutott emberek élnek.

Rovatok