Index Vakbarát Hírportál

Obama-kitüntetés Bushnak, Merkelnek és egy halott optikusnak

2010. november 18., csütörtök 00:38 | aznap frissítve

Barack Obama amerikai elnök 15 személynek, köztük Angela Merkel német kancellárnak, idősebb George Bush egykori amerikai elnöknek és Warren Buffett milliárdos befektetőnek ítélte oda az idén a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet.

A kitüntetettek között művészek, polgári jogok védelmezői is vannak, illetve egy, az afganisztáni tálibok által meggyilkolt optikus is. A kitüntetéseket a jövő év elején személyesen fogja átadni Barack Obama.

Az Elnöki Szabadság-érdemrend díjazottjairól a mindenkori amerikai elnök személyesen dönt. Olyan személyeknek adományozza, akikről úgy tartja, hogy különösen sokat tettek az Egyesült Államok biztonságáért, nemzeti érdekeiért, a világbékéért, egyéni illetve közösségi célokért az élet bármely területén.

A Harry Truman elnök által 1945-ben alapított és John F. Kennedy által 1963-ban megújított Elnöki Szabadság-érdemérem korábbi kitüntetettjei között volt 1956-ban Neumann János magyar származású matematikus, 1970-ben Ormándy Jenő karmester és 2003-ban Teller Ede atomtudós is.

Rovatok