Index Vakbarát Hírportál

Robbantás a biskeki tömegmészárlás tárgyalásán

2010. november 30., kedd 11:12

Két belügyi katona megsérült kedd reggel, amikor pokolgép robbant a kirgiz főváros sportcsarnokának bejárata előtt, adta hírül a RIA Novosztyi. A biskeki Sportpalotában ezen a napon kezdődött volna a 90 halálos áldozatot követelő tavaszi, kirgíziai sortüzek vádlottjainak pere. A tárgyalást elhalasztották.

A detonáció a bírósági tárgyalásnak helyet adó sportcsarnok egyik bejáratának közelében történt, ahol percekkel korábban a vádlottakat vezették be az épületbe. Az egyik csatornanyílásban elhelyezett pokolgép másfél órával a per megkezdése előtt lépett működésbe. A robbanás miatt csarnok köré vont rendőrkordon két tagja sérült meg. A kirgiz belügyminisztérium szóvivője szerint egyértelműen terrortámadás történt, bár a támadókról és a robbanószerkezet típusáról egyelőre semmit nem tudnak.

A kirgiz fővárosban tüntető több ezres tömeg 2010. április 7-én megostromolta a kormánypalotát. A kormányőrség és a nemzetbiztonsági erők kommandósai tüzet nyitottak a tömegre, a tüntetők közül kilencvenen haltak meg a helyszínen, és ezerötszázan megsebesültek. Röviddel ezután a hatalom átkerült az ellenzéki ideiglenes koalíciós kormány kezébe, és a korábbi államfő, Kurmanben Bakijev, közeli családtagjaival, hozzátartozóival és a hozzá hű embereivel együtt kénytelen volt elmenekülni az országból.

Rovatok