Index Vakbarát Hírportál

18 év börtönt kapott a Parmalat alapítója

2010. december 9., csütörtök 21:55

Az olasz cég 2003-as összeomlásáért és az azt megelőző csalássorozatért kellett felelnie a most 72 éves Calisto Tanzinak.

Az olasz tejipari vállalat, a Parmalat SpA alapítóját 18 év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön a cég 2003. évi összeomlásában játszott szerepéért. 2003. decemberben szüntették meg a kereskedést a Parmalat részvényeivel a milánói tőzsdén, miután kiderült, hogy a cég könyvelésében hatalmas hiány van, nyolcszor nagyobb, mint ahogy azt korábban állították. Ennek nyomán robbant ki az akkori évek legnagyobb olasz cégbotránya, amely mintegy kétszázezer befektetőt tett tönkre. A Parmalat közel 14,5 milliárd eurós adósságot ismert el, majd csődöt jelentett.

A vizsgálatok szerint évek óta meghamisították a mérlegadatokat, és a befektetőket félrevezető csalássorozatban bankok és könyvvizsgáló cégek is közreműködtek. A céget jelentős átalakítás után 2005. októberben vezették vissza a milánói tőzsdére. A tárgyalássorozat 2005 óta tartott. Az ügyészség 20 év börtönbüntetés kiszabását kérte a most 72 éves Calisto Tanzira.

Rovatok