Index Vakbarát Hírportál

Újabb emberi fáklya Egyiptomban

2011. január 18., kedd 15:45

Egy férfi felgyújtotta magát kedden Alexandriában: ez hétfő óta már a harmadik ilyen eset Egyiptomban, és néhány hét leforgása alatt a tizedik az arab országokban. Biztonsági források szerint a 25 éves, munkanélküli, szellemi fogyatékos Ahmed Hasem Asz-Szajjed harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. A férfi végül a kórházban belehalt sérüléseibe.

Kedden egy másik férfi, Mohammad Farúk is megpróbálta felgyújtani magát: a negyvenes éveiben járó ügyvéd a kairói kormányszékhely előtt akarta megismételni annak a fiatal tunéziainak a tettét, aki belpolitikai földindulást indított el országában. Hétfőn hasonló eset történt: az egyiptomi parlament alsóházának épülete előtt egy férfi benzinnel leöntötte, majd felgyújtotta magát.

Az utóbbi napokban öt ember borította lángba magát Algériában, egy pedig Mauritániában, így - a három egyiptomi és a tunéziai esetet figyelembe véve - 2010. december 17-e óta összesen tízen választották a tiltakozásnak ezt a módját az arab országokban.

A sort a 26 éves tunéziai mozgóárus, Mohammed Buazizi kezdte. Az ő tette jelezte a Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnök távozásához vezető felkelés kezdetét.

Sok arab országot a tunéziaihoz hasonló autoriter kormányok irányítanak. Ezek azonban a gazdasági és társadalmi nehézségek, valamint a politikai nyitás hiánya miatt egyre nagyobb nyomással szembesülnek.

Rovatok