Index Vakbarát Hírportál

Orosz turisták gyilkoltak meg az észak-kaukázusi Balkárföldön

2011. február 19., szombat 10:55

Fegyveres útonállók megöltek négy orosz turistát péntek este az észak-kaukázusi Kabard- és Balkárföldön - közölte a helyi hatóságok egy illetékese.

Elmondása szerint az Oroszországhoz tartozó autonóm köztársaság Bakszáni járásában az országúton egyenruhába öltözött, álarcos fegyveresek autójukkal megelőztek, majd ellenőrzésre hivatkozva megállítottak egy mikrobuszt, amelyben öt, Moszkvából érkezett turista utazott, s azt követelték, hogy a kocsiból szálljon ki a csoport női tagja.

Miután a turisták ebbe nem mentek bele, és erővel megakadályozták azt is, hogy az egyik fegyveres kirángassa a kocsiból a fiatal nőt, a támadó hátrébb lépett, majd géppisztolyából tüzet nyitott a mikrobusz utasaira.

Az öt moszkvaiból három, köztük a csoport női tagja a helyszínen életét vesztette. A két további sebesülthöz a mikrobusz sértetlenül maradt helyi sofőrje riasztotta a mentőket, miután a támadók a helyszínről elhajtottak. A két sebesültből azonban az egyik a kórházba szállítás után meghalt.

Kabard- és Balkárföldön, valamint a Oroszországhoz tartozó más észak-kaukázusi területeken szinte mindennaposak a rendfenntartó erők elleni merényletek, s többnyire innen szervezik az Oroszországban elkövetett terrorista merényleteket is. Bár a rendvédelmi erők emiatt kíméletlen harcot folytatnak a szakadárok és az iszlamista szélsőségesek ellen, a térségben változatlanul gyakoriak a fegyveres erőszakcselekmények.

Rovatok