Index Vakbarát Hírportál

Bundestag-dolgozatból is merített a copy-paste miniszter

2011. február 20., vasárnap 10:09

A plágiumgyanúba keveredett német védelmi miniszter doktori disszertációjáról kiderítette a Der Spiegel, hogy forrásmegjelölés nélkül szerepelnek benne egy, a Bundestag tudományos szolgálatának által készített dolgozat részletei is. A közvélemény egyelőre kitart a népszerű politikus mellett.

Egy, a Bundestag tudományos szolgálata által készített dolgozatot is beemelt disszertációjába a német védelmi miniszter, noha az ilyen munkákat csak mandátumuk gyakorlásával összefüggő tevékenységhez használhatják fel a képviselők, írja a Der Spiegel.

A lap kiderítette, hogy Dr. Ulrich Tammler, a tudományos szolgálat tagja még 2004-ben tíz oldalas dolgozatot készített Karl-Theodor zu Guttenberg képviselő számára. A téma az volt, hogyan hivatkozik az amerikai alkotmány Istenre, valamint az, hogy hogyan működik az állam és az egyház szétválasztása az amerikai legfelsőbb bíróság gyakorlatában. Guttenberg a szöveget teljes egészében beemelte disszertációjába, noha ez szabályellenes volt, ráadásul a tényleges szerző nevét sehol nem tüntette fel munkájában. A tudományos szolgálatra is csupán egy lábjegyzetben hivatkozik.

A német parlament tudományos szolgálata mintegy 60 szakértőt foglalkoztat; feladatuk a képviselői munka támogatása. A szolgálat szabályzata kimondja: "A Bundestag a tudományos szolgálat munkáival kapcsolatos összes jogot fenntartja magának. Azok közzétételéhez és terjesztéséhez minden esetben szükséges a tudományos osztály vezetőségének a hozzájárulása."

Guttenberg 2007-ben megvédett doktori disszertációjával kapcsolatban az utóbbi napokban fölmerült a gyanú, hogy a 450 oldalas dolgozat több tucat részletét szóról szóra "átemelte" más tudósok, publicisták műveiből anélkül, hogy ezt a tényt akár lábjegyzetben, akár a forrásmunkák jegyzékében feltüntette volna. Az ellenzék plágiumot emleget, amit a miniszter visszautasít, a disszertációt befogadó bayreuthi egyetem vizsgálatot kezdett az ügyben. Guttenberg "bosszantó hibának" minősítette a mulasztást, tagadva a szándékosságot.

A plágiumvád dacára a német közvélemény többsége egyelőre kitart a védelmi miniszter mellett, aki tavaly nyár óta nagy fölénnyel vezeti a politikusok népszerűségi listáját. Az ARD televízió által készített friss fölmérés tanúsága szerint a megkérdezetteknek csupán 22 százaléka véli úgy, hogy a napvilágra került, forrásmegjelölés nélküli "átemelések" miatt Guttenbergnek le kellene mondania.

Rovatok