Index Vakbarát Hírportál

Másodszor is elfogtak egy csecsenföldi bandavezért

2011. február 28., hétfő 16:59

Csecsenföldön vasárnap elfogták Haszu Batalov szélsőséges bandavezért - közölte hétfőn az orosz Terrorizmusellenes Nemzeti Bizottság. Batalov éppen szökni akart az Oroszországi Föderációhoz tartozó Csecsenföldről, amikor elfogták: Chisinauba készült hamis útlevéllel. Felmerült az a feltételezés, hogy Batalov kapcsolatban áll a moszkvai Domogyedovo repülőtéren elkövetett januári merénylettel.

Egyes források szerint Batalovot 2009-ben Doku Umarov, a csecsenföldi szélsőségesek legismertebb vezére nevezte ki az Acshoj-Martan járásban ténykedő egyik illegális fegyveres csapat élére, azóta körözték. A nyomozó szervek úgy tudják, hogy egyebek mellett öngyilkos merénylők felkészítésével foglalkozott. A domogyedovói merénylettel való kapcsolatra abból következtetnek, hogy Batalov szoros viszonyt ápolt egy Aszlan Bjutukajev nevű férfival, akit ugyancsak gyanúsítanak azzal, hogy köze van a harmincnál több ember életét kioltó repülőtéri merénylethez.

Batalovot alapvetően szövetségi katonák és az igazságügyi szervek munkatársai ellen elkövetett merényletekben való részvétel miatt körözték. Korábban, február 15-én, Batalovot egyszer már elfogták Moszkvában, mégpedig a Kijevi pályaudvaron. Testvére, Anzsela és még két szélsőséges kísérte, s egy Chisinauba tartó vonatra akart felszállni. Akkor mindannyiukat Csecsenföldre vitték.

Rovatok