Index Vakbarát Hírportál

Német lapban üzent Martonyi az araboknak

2011. március 5., szombat 16:37

A jelenlegi események kapcsán a magyar diplomácia vezetője döntőnek nevezte: a világ felismerte azok alapvető és általános tartalmát, továbbá azt, hogy e a változásokat nem csupán elfogadni, hanem támogatni is kell - írja Martonyi János külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung szombati számában megjelent írásában.

Még ha természetesen vannak ellenérvek és vannak kockázatokra utaló érvelések is. Megtörténhet, hogy valamennyi, a változások által érintett országban sikerül egy emberibb, demokratikusabb és sikeresebb világot teremteni, de legalább ekkora a lehetősége annak, hogy a világi diktatúrák fundamentalista diktatúrákba csapnak át

Martonyi szerint a jelenlegi körülmények között el kell dönteni, hogy mit tehetünk, illetve mit kell tennünk A jelenleg zajló változások az egész világot megváltoztatják, legnagyobb hatásuk azonban előreláthatólag Európára lesz. Ebből a szempontból Európa jövője, szerepe, súlya, befolyása a tét. Mindez attól függ, hogy milyen képet sugárzunk magunkról a világnak, mindenekelőtt az arab és az iszlám országoknak.

Rendkívül fontos az európai gazdaság növekedése és versenyképessége, de legalább ennyire fontos, hogy megőrizzük és erősítsük annak a szellemnek és gondolkodásmódnak a kisugárzását, amely Európát Európává tette - hangsúlyozta Martonyi János, rámutatva, a világ és Európa jövője jelentős mértékben függ attól, hogy a több mint egymilliárd muzulmán milyen politikai, gazdasági és társadalmi rendszert választ a maga számára.

Rovatok