Index Vakbarát Hírportál

Fontos pozíciót bukott Rafszandzsáni

2011. március 8., kedd 12:00

Hasemi Rafszandzsáni volt iráni elnököt leváltották az egyik fontos állami vallási testület, a Szakértők Tanácsa éléről, miután a konzervatív erők felrótták neki, hogy túl közeli kapcsolatokat ápol a reformista ellenzékkel. A legfőbb iráni vallási és politikai vezető megválasztásával, felügyeletével és szükség esetén felmentésével megbízott tanács új vezetőjének a 80 éves, mérsékelt konzervatív Mohammad Reza Mahdavi Káni ajatolláhot választották meg.

Rafszandzsáni a tanács keddi ülését megnyitó beszédében jelentette ki, hogy nem indul a posztért Mahdavi Kánival szemben, aki röviddel az 1979-es iszlám forradalom után miniszterelnök is volt. Leváltásával Rafszandzsani attól a lehetőségtől is elesett, hogy beleszólása legyen a jelenlegi legfőbb vezető, Ali Hamenei utódjának kiválasztásába.

Az 1989-től 1997-ig az iszlám köztársaság elnöki tisztét betöltő Rafszandzsani a keményvonalas Mahmúd Ahmadinezsád jelenlegi államfő esküdt ellensége, és hallgatólagosan a riválisát támogatta a 2009-es elnökválasztás körül kitört elkeseredett vitákban.

Az elmúlt hetekben Ahmadinezsád támogatói és a keményvonalas iszlamisták sokat lobbiztak Rafszandzsáni eltávolításáért a Szakértők Tanácsának éléről, amelyet 2007 óta vezetett. A konzervatívok azért indítottak támadást a politikus ellen, mert megpróbált közvetítőként működni az egyre inkább marginalizálódó ellenzékiek és a keményvonalasok között.

Rovatok