Index Vakbarát Hírportál

Megmenekült a fazéktól az óriás homár

2011. március 16., szerda 06:39 | aznap frissítve

Megmenekült a Nagy-Britannia partjainal valaha fogott legöregebb és legnagyobb homár a fazéktól: életének hátralévő részében egy tengeri állatkertben lelhet nyugalomra. Az állat egy szenvedélyes horgász, Marcus Hyde botjára került nagyjából a dél-angliai Bracklesham-öbölben.

A hatalmas rákféle majdnem egy méter hosszú és négy kilogrammot nyom, ollói akkorák mint egy emberi tenyér. Mérete alapján legalább ötvenéves lehet szakértők szerint. "Csodálatos teremtmény, és az is meglepő, hogy megérte ezt a szép kort" - mondta Linday Holloway, a portsmouthi Blue Reef akvárium munkatársa.

A szakértők szerint éltes kora miatt a most talált példány alkalmatlan lenne már emberi fogyasztásra, és persze különlegessége miatt is megérdemli, hogy életben maradjon.

A tengeri rákok Földünk legrégebbi lakói között vannak: a leletek szerint több mint százmillió éve is már benépesítették a vizeket. Különösen hosszú életűek az ízeltlábúak között: akár nyolcvan évig is élhetnek.

Az akvárium szerint a valaha volt legnagyobb atlanti homárt 1934-ben fogták, a rák 19 kilót nyomott.

A homárok ollói egyébként nemcsak fogásra, hanem vágásra és zúzásra is valók. Érdekes, hogy náluk is megfigyelhető a "bal- vagy jobbkezesség": amelyik ollójukat gyakrabban használják, az erőteljesebben fejlődik a másikhoz képest. A homár ollói amúgy is gyorsabban fejlődnek a testénél, találtak már olyan egyedet, aminek ollói kétszer többet nyomtak, mint az állat többi része együttvéve.

Rovatok