Index Vakbarát Hírportál

1000 eurós büntetést fizethetnek az illetlen német képviselők

2011. március 27., vasárnap 12:33

Súlyos pénzbüntetés vár a jövőben azokra a német parlamenti képviselőkre, akik az üléseken illetlen módon viselkednek, megzavarják a rendet, illetve megsértik a legfelsőbb törvényhozói testület méltóságát.

Hétvégi sajtóértesülések szerint a konzervatív és a liberális kormánypártok, valamint a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokrata SPD közös kezdeményezésére erről döntött a Bundestag ügyrendi bizottsága. Az ugyancsak ellenzéki Baloldal pártja nem támogatta a javaslatot, mint ahogy a Zöldek sem, bár az utóbbiak a szigorúbb fegyelmezés szükségességével alapjában egyetértettek.

A kezdeményezés szerint mostantól első alkalommal 1000 eurós fegyelmi büntetést kell fizetnie az illetlen képviselőnek, visszaesőként azonban már akár 2000 eurót is fizethet.

Az új szankciókkal a Bundestag illetékes bizottsága az elmúlt időszakban jelentősen megszaporodott fegyelmi vétségekre kíván reagálni. Ilyen volt, amikor a baloldal pártjának tagjai feliratos trikókban megjelenve tiltakoztak az új stuttgarti főpályaudvar csillagászati összegeket felemésztő terve ellen, a közelmúltban pedig hatalmas transzparenseken ítélték el az afganisztáni német katonai szerepvállalást. Norbert Lammert, a Bundestag konzervatív elnöke akkor az ellenéki párt több parlamenti képviselőjét kiutasította a teremből, ami az érvényben lévő ügyrendi szabályok szerint eddig a legszigorúbb szankciónak számított.

Rovatok