Index Vakbarát Hírportál

Erőszakosabbak és technikásabbak a kalózok

2011. április 14., csütörtök 11:56

Rekordszintet ért el az év első negyedében a világ tengerein kalózok által megtámadott és elrabolt hajók száma, és a szomáliai kalózok egyre erőszakosabbakká és agresszívabbakká válnak - állapította meg csütörtökön a Nemzetközi Tengerhajózási Hivatal (IMB) igazgatója.

A Kuala Lumpur-i szervezet jelentése szerint összesen 142 kalóztámadás történt ebben az időszakban, míg a tavalyi első három hónapban 67. Szomália partjainál 97 támadás volt, jóval több a múlt év azonos időszakában regisztrált 35-nél.

"A tengeri kalózkodás és fegyveres rablás eseteinek a száma az utóbbi három hónapban nagyobb volt, mint amilyet bármely év első negyedében valaha is följegyeztünk" - emelte ki közleményében Pottengal Mukundan igazgató, megjegyezve, hogy "drámai mértékben nőtt az erőszak és fejlődött a technika".

A támadók 18 hajót foglaltak el világszerte, köztük három nagy tartályhajót, és 344 főnyi legénységet ejtettek foglyul. Megöltek hét tengerészt és megsebesítettek 34-et a negyed év folyamán. A március 31-i helyzet szerint 28 hajó volt kalózok kezén, és 596 főnyi legénységet tartottak fogva - mondta Mukundan.

Az ausztrál haditengerészet - saját csütörtöki közlése szerint - kiszabadított három tengerészt szomáliai kalózok fogságából Afrika szarvánál. A Stuart ausztrál fregatt katonái megtámadtak egy elrabolt, jemeni zászló alatt közlekedő hajót, s annak legénységét tűzfegyver használata nélkül szabadították ki. A 15 kalóz megadta magát.

Rovatok