Index Vakbarát Hírportál

Irodájában végeztek az afgán rendőrfőnökkel

2011. április 15., péntek 19:06

Egy magát rendőrnek kiadó öngyilkos merénylő megölte a dél-afganisztáni Kandahár tartomány rendőrfőnökét és két testőrét. Kan Mohammad Mudzsahiddal egy szigorúan őrzött rendőrségi épületben, a saját irodájában végeztek. Az egyelőre nem tisztázott, hogyan sikerült a merénylőnek átjutnia több biztonsági ellenőrzésen is. Mudzsahid meggyilkolásáért a tálibok vállalták a felelősséget.

A tálib felkelés fő központjának számító Kandahárban, amely a nemzetközi koalíció katonai akciójainak is az egyik legfontosabb célpontja, idén ez volt második magasrangú tisztviselő ellen elkövetett robbantás. Akárcsak a januárban meggyilkolt Adbul Latif Asna helyettes kormányzó, Mudzsahid is az Alkozai törzsből származó pastu volt. A rendőrfőnököt korábban már kétszer is megpróbálták megölni, egyszer az otthonában érte támadás, másodszor pedig akkor, amikor keresztülmotorozott a városon.

A pénteki merénylet megmutatta, hogy a tálibok még mindig képesek jól kitervelt akciók végrehajtására akár Kandahár központjában is, noha a NATO vezette nemzetközi csapatok haladásról számoltak be a lázadók visszaszorításában.

Rovatok