Index Vakbarát Hírportál

Aszad aláírta a szükségállapot megszüntetését Szíriában

2011. április 21., csütörtök 16:49

Aláírta csütörtökön Bassár el-Aszad szíriai elnök az arab országban csaknem ötven éve érvényben lévő szükségállapot megszüntetését kimondó törvényt - jelentette az állami tv. Az intézkedés célja, hogy kifogja a szelet a Szíria több városában hetek óta tiltakozó kormányellenes tüntetők vitorlájából.

A tüntetők egyik legfőbb követelése a szükségállapot feloldása volt. A politikai engedmények ellenére több városban folytatódik a tiltakozás, sokan Aszad távozását követelik, mint mondják, nem elégednek meg látszatreformokkal. Az arab ország korábbi alelnöke a szíriai elnök hatalmának megdőlését jósolta egy csütörtökön megjelent interjúban. Abdel-Halim Haddam - aki 20 éven át volt az arab ország alelnöke, mielőtt 2005-ben Párizsba emigrált - azt mondta, szerinte a hadsereg be fogja szüntetni Aszad támogatását, "véget vetve annak a vallási viszálynak, amelyet Aszad és családja szít".

Az Aszad-família a síita muszlim alavita kisebbség híve - az elnök alavitákat ültetett a biztonsági szervek élére -, miközben a lakosság túlnyomó többsége szunnita muzulmán. Hírek szerint a hivatali évei alatt meggazdagodott Haddam közreműködött abban, hogy fegyverekhez jussanak az ellenzékiek az ország északnyugati részén fekvő tengerparti városban, Bánjászban. A volt alelnök tagadta ezt a vádat.

Rovatok