Index Vakbarát Hírportál

A jemeni ellenzéknek megfelelnek a biztosítékok

2011. április 26., kedd 06:57

Végleg beleegyezett a jemeni ellenzék az ország belpolitikai válságának rendezése érdekében a Perzsa-öböl menti arab országok által kidolgozott tervre, amely előirányozza Ali Abdullah Száleh elnök távozását a hatalomból. A parlamenti ellenzék koalíciójának szóvivője, Mohamed Kahtan elmondta, hogy hétfő este jelezték együttműködésüket az Öböl-menti Együttműködési Tanácsnak (GCC).

Az ellenzék szombaton feltételekkel fogadta el a kezdeményezést, ugyanazon a napon, amikor Száleh elnök is. Az ellenzék kifogásolta, hogy a kezdeményezés alapján Száleh fennhatósága alatt hoznának létre átmeneti időre nemzeti egységkormányt, illetve be kellene szüntetni a kormányellenes tüntetéseket.

Mohamed Kahtan szerint az Öböl-menti arab országok, valamint az Egyesült Államok és európai országok biztosítékokat adtak az ellenzéknek a rendezési tervvel kapcsolatban, így megszűntek fenntartásaik.

Jemenben január vége óta példátlan tömegtüntetéseken követelik az országát 32 éve irányító Száleh elnök azonnali távozását. Kórházi források szerint a biztonsági erőkkel vívott összetűzésekben több mint 130 tüntető vesztette életét.

Rovatok