Index Vakbarát Hírportál

A leköszönő elnök nyerte a csádi választásokat

2011. május 10., kedd 06:28

Nem született meglepetés a csádi elnökválasztáson: Idriss Deby Itno leköszönő államfő nagy fölénnyel győzött az április 25-én tartott első fordulóban.

A központi választási bizottság által hétfőn kihirdetett végeredmény szerint Idriss Deby a szavazatok 88,66 százalékát szerezte meg. Két ellenfele, Albert Pahimi Padacké a voksok 6,03, Nadji Madou pedig 5,32 százalékát gyűjtötte be. A választási részvétel 64,22 százalék volt.

Meglepetés annál inkább sem volt várható, mivel a három fő ellenzéki elnökjelölt - Saleh Kebzabo, Wadal Abdelkader Kamougué ést Ngarlejy Yorongar - bojkottálta a választást. Deby szóvivője szerint a magas választási részvétel azt bizonyítja, hogy hatástalanok maradtak az ellenzéki felhívások a bojkottra. Az ellenzékiek viszont kétségbe vonják, hogy valóban 64 százalék feletti volt a részvétel, s "viccnek" minősítették Deby újraválasztását.

Az Afrikai Unió megfigyelői szerint a választási részvétel alatta volt a februári parlamenti választáson regisztrált 51 százaléknak, de ennél többet nem közöltek.

Az Észak-Afrika középső részén fekvő Csádi Köztársaság a világ egyik legszegényebb országa, ahol azonban a 2000-es évek elején hatalmas olajkészletet fedeztek fel. Idriss Deby tábornok 1990-ben államcsínnyel került hatalomra, s azóta immár negyedjére választották meg államfővé.

Rovatok