Index Vakbarát Hírportál

Elfogták a Sinaloa drogkartell vezetőjét

2011. május 13., péntek 08:13

A mexikói hadsereg elfogta a Sinaloa drogkartell egyik feltételezett vezetőjét, aki az előző, a tavaly tűzpárbajban megölt főnök helyébe lépett – közölték a hatóságok.

Alejandro Poire, a mexikói elnök biztonsági szóvivője elmondta, hogy a most kézre kerített férfi – akinek nevét nem közölte – Ignacio Nacho Coronelnek, a kartell hármas számú vezetőjének valószínű utódja.

Coronelt a hadsereg katonái ölték meg 2010 júliusában a mexikói Guadalajarában. Ő az egyik legközelebbi bűntársa volt a leginkább körözött mexikói kokainbárónak, Joaquin Guzmannak, a Sinaola-klán fejének. Coronel volt a szintetikus kábítószerek fő terjesztője.

Felipe Calderón mexikói államfő hivatalba lépésekor, 2006-ban kíméletlen küzdelmet hirdetett a bűnözök ellen, és a rendőrség munkáját erősítendő mintegy ötvenezer katonát vezényelt át erre a feladatra. Ennek ellenére mindennaposak a lövöldözések és gyilkosságok még fényes nappal is.

A drogbandák egymás közötti leszámolásainak, valamint a rendfenntartó erők és a bűnözők összecsapásainak következtében az utóbbi négy év alatt több mint 28 ezer ember vesztette életét Mexikóban.

Rovatok