Index Vakbarát Hírportál

A jobboldal győzött a spanyol helyi választásokon

2011. május 23., hétfő 07:27

Összességében a jobbközép Néppárt győzött a vasárnapi spanyol önkormányzati és regionális választásokon a szavazatok 85 százalékának összeszámlálása alapján. A szocialista miniszterelnök elismerte pártja vereségét.

A Néppárt a szavazatoknak mintegy 37 százalékát szerezte meg, az országosan kormányzó szocialisták pedig 9 százalékponttal kevesebbet, ami legrosszabb helyi választási eredményük a Franco-rendszer bukása óta. A szocialisták elvesztették több kulcsfontosságú város irányítását, köztük Sevilláét és Barcelonáét.

José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök gratulált a néppártiak győzelméhez, mindazonáltal kijelentette, hogy nincs szándékában előrehozott parlamenti választásokat kiírni, amelyek jövő márciusban esedékesek, valamint hogy folytatja azokat a gazdasági reformokat, amelyek eredményeképpen csökkenthető a 21,3 százalékos munkanélküliségi ráta.

A vasárnapi választások nyomán az ország tizenhét autonóm közösségéből tizenháromban újul meg a regionális kormány. A szavazók 8116 polgármester és 68 ezer 400 önkormányzati képviselő személyéről dönthettek.

Rovatok