Index Vakbarát Hírportál

Őrizetben a ruandai népirtás egyik gyanúsítottja

2011. május 28., szombat 10:09 | aznap frissítve

Kongó keleti részén elfogták egy hutu szélsőséges fegyveres csoport évek óta szökésben lévő vezetőjét – közölték kongói tisztviselők. Bernard Munyagisharit népirtásért és más bűncselekményekért körözték. Munyagisharit a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosába, Kinshasába szállították.

Az 1994-es ruandai népirtást vizsgáló, tanzániai székhelyű nemzetközi törvényszék (ICTR) ügyésze közölte, hogy bíróság elé állítják az elfogott férfit.

Munyagishari volt a vezetője az Interahamwe fegyveres milíciáknak, amely tuszikat gyilkolt meg tömegesen Ruanda nyugati részében. Elfogásával kilencre csökkent a vérengzés még szökésben lévő gyanúsítottjainak száma.

1994-ben az Afrika középső részén fekvő, közel tízmilliós országban száz nap alatt mintegy 500 ezer tuszival és 300 ezer mérsékelt hutuval végeztek hutu milíciák. A módszeres mészárlás azt követően vette kezdetét, hogy 1994. április 6-án életét vesztette Juvenal Habyarimana ruandai elnök, mivel lelőtték a repülőgépét a főváros, Kigali közelében.

Rovatok