Index Vakbarát Hírportál

Palesztina kérni fogja felvételét az ENSZ-be, függetlenül a tárgyalásoktól

2011. június 16., csütörtök 15:10

Palesztina szeptemberben kérni fogja felvételét az ENSZ-be, függetlenül attól, hogy felújulnak-e tárgyalásai Izraellel vagy sem - jelentette ki csütörtökön Rámalláhban Mohamed Stajje palesztin tárgyaló.

A megbízott sajtóértekezletén megjegyezte: kevés az esélye annak, hogy a nyolc hónapja megrekedt tárgyalások folytatódni fognak. Stajje szerint Palesztina ENSZ-tagságának elismerése és a tárgyalások folytatása nem zárják ki egymást, ezek egyszerre és egymást kiegészítve is történhetnek.

A palesztin politikus néhány órával azelőtt beszélt, hogy Rámalláhba érkezik Catherine Ashton, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Stajje szavaiból kitűnt, hogy az ENSZ-tagság elérése érdekében a palesztinok számítanak az európai országok támogatására. Mint mondta, a csata köztük és Izrael között most áttevődött az európai hadszíntérre. A palesztin tárgyaló szerint nem az a kérdés, hány ország áll ki a palesztin tagság mellett, hanem az, hogy milyen országok - megadva persze mindegyiknek a kellő tiszteletet. Stajje hangsúlyozta: fontos, hogy Európa elismerje Palesztinát.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerdán közölte: legalább 30 tagállam alkotta "morális többséget" akar szerezni országa számára az ENSZ-közgyűlés szeptemberi ülésszakán a palesztinok egyoldalú törekvésével szemben, hogy a nemzetközi közösség ismerje el önálló államukat az 1967-es határokkal.

Rovatok