Index Vakbarát Hírportál

Hillary Clinton segítségét kérik Demszkyék

2011. június 27., hétfő 01:00

A demokratikus ellenzék egykori képviselői szerint Magyarországon autokratikus rendszer épül ki, a Fidesz korlátozza a sajtószabadságot, az alkotmánybíróság működését, és kedve szerint írta át a választási törvényt.

Nyílt levében fordult a Magyarországra látogató Hillary Clinton amerikai külügyminiszterhez az egykori demokratikus ellenzék több résztvevője, és egykori szabaddemokrata politikus. A levél aláírói közt van Demszky Gábor egykori főpolgármester, Kenedi János, Magyar Bálint, Tamás Gáspár Miklós, Mécs imre és Rajk László is.

"Sajnos, a Tom Lantos védte értékektől a mai Magyarország egyre messzebb kerül. Jó dolog, hogy a Tom Lantos Intézet a magyar kormány és a demokratikus pártok egyetértése alapján jött létre, ám ilyen megegyezésre a kormány ma a demokrácia sorsát meghatározó egyetlen kérdésben sem hajlandó" -kezdi a levél, amely szerint Magyarországon az elmúlt egy évben súlyos sebeket ejtettek a jogállamon.

"A kormányfő, aki jelentős támogatással, a szabadság erősítésének jelszavával jutott hatalomra, ma bevallottan távolodik a nyugati demokráciák értékrendjétől, amelyet idejétmúltnak nevez. Kormányzó koalíciója szisztematikusan lebontja a hatalmi ágak elválasztásának alkotmányos garanciáit, a végrehajtó hatalom fékeit és ellensúlyait" teszik hozzá.

A levél aláírói szerint Magyarországon autokratikus rendszer épül, korlátozzák a sajtószabadságot, az alkotmánybíróságot, és az új alkotmány korlátozza az alapjogokat, "és önkényesen kétharmados többséget ír elő a jelenlegi kormány gazdasági döntéseinek későbbi megváltoztatásához.

A levél írói szerint "a demokrácia egyik legfontosabb jogszabályát, a választójogi törvényt a kormányzó párt ismét csak egyedül, a többi párt egyetértése nélkül kívánja módosítani".

"George Bush elnök 1989-es történelmi látogatása segített minket, magyarokat, a demokrácia létrehozásában; az Ön látogatása ma segíthet bennünket, hogy megakadályozzuk a felszámolását" - zárják a nyílt levelet a demokratikus ellenzék egykori tagjai.

Rovatok