Index Vakbarát Hírportál

6500 euróra büntették holokauszttagadásért

2011. július 11., hétfő 16:03

Másodfokon 6500 eurós pénzbüntetésre ítélte a regensburgi tartományi bíróság Richard Williamson holokausztagadó brit tradicionalista püspököt.

A regensburgi bíróság az elmúlt évben a holokauszt tagadásának vádjával a katolikus egyházból három társával együtt előbb kiközösített, majd feloldást nyert Williamsont tízezer eurós pénzbüntetésre ítélte.

A püspök fellebbezett az ítélet ellen, és pere az elmúlt héten folytatódott. A tárgyaláson Williamson ezúttal sem jelent meg.

A Szent X. Pius Papi Testvériséghez tartozó konzervatív főpap még 2009-ben a regensburgi járásban interjút adott a svéd televíziónak és abban tagadta a zsidók tömeges lemészárlását, valamint a gázkamrák létezését.

Nem sokkal az interjú nyilvánosságra kerülése után oldotta fel XVI. Benedek pápa a Pius Testvériség négy főpapjának kiközösítését, ami világszerte nagy megrökönyödést okozott. Annak idején közvetve még Angela Merkel kancellár is bírálta a német pápát, és arra szólította fel őt, hogy határozottan határolódjon el a holokauszttagadástól.

Az interjú hatalmas vihart kavart, és az ügy súlyos válságba sodorta a katolikus egyházat. A Vatikán azt állította: a pápa nem tudott a nyilatkozatról, amikor Williamson és társai kiközösítését feloldotta.

Rovatok