Index Vakbarát Hírportál

Pakisztán kiadta a bali merénylet egyik fő gyanúsítottját

2011. augusztus 11., csütörtök 06:32

A pakisztáni hatóságok kiadták csütörtökön Indonéziának a 2002-es bali terrorista merénylet egyik fő gyanúsítottját. Jakartai illetékesek szerint az indonéziai Umar Patek már megérkezett Indonéziába.

Pateket január végén fogták el a pakisztáni Abbotábádban, ugyanabban a városban, ahol négy hónappal később amerikai kommandósok végeztek Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével. Hírszerzők szerint Patek értékes információkkal rendelkezhet az al-Kaida jelenlegi állapotáról és a szervezet délkelet-ázsiai szövetségeseiről.

A 41 éves indonéziai férfi az 1993-ban alapított Dzsemaja Iszlamija (JI) nevű terrorista szervezet egyik vezetője. A szélsőséges csoport számlájára írnak számos amerikai és nyugati érdekeltség elleni indonéziai támadást, így a 202 halálos áldozatot követelő 2002-es bali robbantásos merénylet mellett a 2009-ben két jakartai luxusszálloda ellen elkövetett terrorakciót is.

Indonéziai illetékesek szerint Umar Patek beismerte, hogy kulcsszerepet vállalt ezekben a merényletekben, s hogy ő készítette a bali robbantásokban használt pokolgépeket.

A JI-t azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse egy egységes délkelet-ázsiai kalifátus létrejöttét Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Thaiföld területén.

A Bali szigetén egy éjszakai bárban elkövetett merényletben hét amerikai állampolgár is életét vesztette, és Washington egymillió dolláros vérdíjat tűzött ki Patek fejére.

Rovatok