Index Vakbarát Hírportál

Kadhafi erői Scud rakétával támadtak

2011. augusztus 16., kedd 06:24

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető erői a fél éve tartó felkelés kezdete óta először Scud rakétával támadtak, de a rakéta a sivatagban csapódott be, és senkinek nem okozott sérülést - közölte hétfőn egy meg nem nevezett amerikai védelmi tisztségviselő.

A rakétát vasárnap reggel indították el Szirt városától 80 kilométerrel keletre, és Brega tengerparti olajvárostól keletre ért földet. Nem tudni, hogy mit vettek vele célba - tette hozzá az illető.

A NATO a Líbia elleni légi hadjáratában először Kadhafi Scud-készletét próbálta megsemmisíteni. Ennek a rakétatípusnak a hatótávolsága 300 kilométer.

Nem tudni azt sem, hogy a rakétakilövésnek van-e köze a katonai helyzethez. A felkelők hétfőn elfoglaltak két újabb várost, és ezzel ismét közelebb kerültek a kormányerők központjának számító fővároshoz, Tripolihoz.

A holland kormány hétfőn hozzájárult ahhoz, felszabadítsanak 100 millió eurót abból a hárommilliárdból, amely az ország bankjaiban van befagyasztva Kadhafi kormányának vagyonából. Ezt az összeget az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kapja meg, hogy gyógyszert tudjon vásárolni a líbiai lakosság számára. A holland külügyminisztérium közölte, hogy a felszabadítást kifejezetten a WHO kérésére hagyták jóvá. Hollandia az első ország, amely felszabadít a befagyasztott líbiai vagyonból, de csak azután tette ezt meg, hogy az ENSZ szankcióbizottsága hozzájárult ehhez. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Hága felszabadít-e további befagyasztott líbiai kormányzati pénzt - közölte a minisztérium szóvivője.

Rovatok