Index Vakbarát Hírportál

Iráni offenzíva a kurd szakadárok ellen

2011. szeptember 21., szerda 11:08

A Forradalmi Gárda (Paszdaran) a terület elhagyására kényszerítve "megtisztította" Irán északnyugati határtérségét a kurd szeparatistáktól - írta a katonai  szervezet internetes oldalán szerdán. A tájékoztatás szerint a gárdisták több műveletet hajtottak végre a Kurdisztáni Szabad Élet Pártjának (PJAK) szakadár fegyveresei ellen, helyreállították az ellenőrzést és a biztonságot a térségbeli határvonal teljes hosszában.

Mohammad-Thaki Osszanlu tábornok, a Paszdaran szárazföldi erőinek tábornoka azt állította, hogy a lázadók súlyos veszteségeket szenvedtek. Arra azonban nem tért ki, hogy a gárdisták ezzel befejezik-e hadműveleteiket a térségben.

Az iráni elit fegyveres erő idén júliusban indított támadásokat az ország északnyugati részén a Teherán által terrorista csoportnak minősített PJAK fegyveresei ellen, akik a független Kurdisztán megteremtéséért folytatják küzdelmüket. A harcokban, amelyek során az irániak a felkelők iraki táborait is bombázták, több tucatnyian haltak meg mindkét oldalon.

A PJAK az utóbbi években számtalan hadműveletet és merényletet hajtott végre Irán északnyugati részén.

Rovatok