Index Vakbarát Hírportál

Rákkeltő anyagot találtak gyerekételekben

2011. szeptember 21., szerda 12:34

Egészségre ártalmas biszfenol-A (BPA) vegyületet találtak az Egyesült Államokban gyermekeknek készült ételkonzervekben - jelentette be szerdán a kutatást vezető Breast Cancer Fund (Mellrák Alapítvány).

A rákalapítvány hat, gyerekeknek szánt konzerv összetételét vizsgálta meg, és mind a hatban megtalálta az egészségre ártalmas BPA vegyületet. A tesztelt konzervek között szerepelt a Campbell cég Disney Princess és Toy Story elnevezésű levese, illetve az Annie sajtos raviolija.

A BPA polikarbonátokban használt műanyagadalék, amely károsíthatja a csecsemők és a kisgyerekek idegrendszerét, és ártalmas lehet fejlődésükre. A vegyület megtalálható műanyag palackokban, dobozos italok és konzervek belső burkolatában, valamint fogtömésekben is. Az elmúlt évtizedben 130-nál több tanulmány talált kapcsolatot a műanyagokból kioldódó BPA akár alacsony szintje és néhány súlyos egészségügyi probléma között. Összefüggésbe hozták például a mellrák kialakulásával, az elhízással, valamint a korai nemi éréssel.

Tavaly Kanada - a világon elsőként - toxikusnak nyilvánította a biszfenol A-t. Az Európai Unió ugyancsak tavaly jelentette be, hogy 2011 tavaszától betiltja a vegyület alkalmazását a cumisüvegek gyártásánál.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hatósága (FDA) már több mint negyven éve tiltja a csomagolásokhoz a BPA felhasználását - emlékeztetett a Mellrák Alapítvány kutatásáról beszámoló sanfrancisco.cbslocal.com portál.

Rovatok