Index Vakbarát Hírportál

Bezárják a világ egyik legnagyobb menekülttáborát

2011. szeptember 22., csütörtök 15:21

Rövidesen bezárják a világ egyik legnagyobb menekülttáborát, a Srí Lanka-i Menik Farmot, írja a BBC.

A táborban maradt 7400 embert két héten belül kitelepítik, átmeneti szálláshelyet kapnak, közölték a hatóságok. A tamil kisebbség politikusai azonban úgy vélik, hogy a menekülteket olyan területre akarják költözni, amely nem sokban különbözik egy frissen letarolt dzsungeltől.

A Menik Farm a 2009. május 18-án véget ért Srí Lanka-i polgárháború utolsó hónapjaiban körülbelül 300 ezer tamil civil menekültnek nyújtott szállást. A kormány állítása szerint mindent megtett a táborlakók megsegítéséért, ám erős nemzetközi kritika kísérte, különös tekintettel arra, hogy a lakók a béke első hat és fél hónapjában nem hagyhatták el a tábort, és újak sem érkezhettek a területre.

A tábor létszáma hirtelen visszaesett, amikor a lakók elkezdtek visszatérni otthonaikba, hogy csekély támogatás birtokában újrakezdjék életüket.

Az ENSZ korábbi adatai szerint hétezernél is több civil vesztette életét a szakadár Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) elleni legutolsó, négy hónapos általános offenzívában, míg a viszály 1983-as kiszélesedése óta eltelt bő negyedszázadban 80-100 ezerre tehető a civil áldozatok száma.

Rovatok