Index Vakbarát Hírportál

Jemeni hatalomátadást vár az USA

2011. szeptember 25., vasárnap 07:55

Azonnali hatalomátadásra szólította fel Washington a jemeni elnököt, és felhívta a szembenálló feleket, hogy vessenek véget az erőszaknak. Victoria Nuland külügyi szóvivő közölte szombaton, hogy Washingtont rendkívül aggasztják a jemeni események, mert "túl sokan vesztették életüket".

Jemenben január vége óta tartanak a tüntetések a 33 éve hatalmon lévő Ali Abdalláh Száleh elnök ellen. Száleh elnök pénteken tért vissza váratlanul Jemenbe Szaúd-Arábiából, ahol június eleje óta kezelték, mert súlyosan megsebesült a szanaái palotája ellen intézett támadásban. Az államfő hazatérése után tűzszünetre szólította fel az ellenzéket és a fegyveres csoportokat, ami épp ellenkező hatást váltott ki: szombaton a fővárosban legalább 40 ember, köztük a tiltakozókhoz átállt katona vesztette életét az erőszakcselekményekben.

A Perzsa-öböl mentén lévő arab monarchiákat tömörítő CCG  felszólította szombaton Száleh elnököt, hogy azonnal írja alá a szervezet rendezési tervét, amelynek értelmében le kell mondania, cserében nem vonják felelősségre.

Rovatok