Index Vakbarát Hírportál

Újra összecsaptak a diákok és a rendőrök Chilében

2011. október 7., péntek 07:19

Diákok csaptak össze rendőrökkel csütörtökön Santiago de Chilében, ahol már hónapok óta tart az oktatás megreformálását szorgalmazó mozgalom, amelynek tagjai mind gyakrabban zajos tüntetésekkel adnak nyomatékot követeléseiknek.

A diákok érdekvédelmi szervének és a kormány képviselőinek tárgyalásai szerdán ismét zátonyra futottak. A fiatalok erre tüntetésre kértek engedélyt csütörtökre. Ezt meg is kapták, ám a hatóságok kikötötték, hogy a demonstrálók a központi La Alameda sugárútra nem tehetik a lábukat.

A tüntetők azonban dacoltak ezzel a tiltással, és máris a rohamrendőrökkel találták magukat szemben. A rendőrök vízágyúk és könnygáz bevetésével igyekeztek kiszorítani a sugárútról a tömeget, mire a tüntetők kőzáport zúdítottak rájuk, és gumiabroncsokból emeltek barikádokat.

Legalább harmincan megsebesültek, köztük huszonöt rendőr. A rendőrök 132 tüntetőt előállítottak a több ezer közül. A chilei főváros rendészeti szervei szerint "a közrend súlyos megsértése, rongálás és hatósági közeg sérelmére elkövetett testi sértést okozó cselekmények" miatt indítanak ellenük eljárást.

Rovatok