Index Vakbarát Hírportál

Pokolgép robbant Londonderryben

2011. október 13., csütörtök 06:18

Pokolgép robbant Londonderry központjában szerda éjszaka egy irodában, de szerencsére csak anyagi károk keletkeztek, senki sem sérült meg. A rendőrséget most is előre értesítették a tervezett merényletről, arról, hogy az északír városban az "UK City of Culture" szervezőbizottságának hivatalában pokolgépet rejtettek el, de az még azelőtt működésbe lépett, hogy a brit hadsereg bombaszakértői hatástalanítani tudták volna - közölte egy rendőrségi szóvivő.

Ugyanebben a hivatalban januárban már robbant egy pokolgép, akkor egy ír nacionalista szervezet vállalta a felelősséget a merényletért. Az Észak-Írország Nagy-Britanniától való elszakadásáért küzdő ír szakadárok egy része hevesen ellenzi, hogy Londonderry 2013-ra elnyerje az Egyesült Királyság kulturális városa címet, noha az komoly beruházásokat vonzana és fellendítené a turizmust is.

Londonderry a katolikus írek és a protestáns brit unionisták legsúlyosabb összecsapásainak helyszíne volt a hatvanas évektől kezdve, s a csaknem három éves viszálynak az 1998-ban kötött békemegállapodás volt hivatott véget vetni. Az egyezséget ellenző szakadárok azonban azóta is szórványos fegyveres támadásokkal és pokolgépes merényletekkel emlékeztetnek törekvéseikre.

Rovatok