Index Vakbarát Hírportál

Megérkeztek La Pazba a tiltakozó indiánok

2011. október 19., szerda 18:44

Amazóniából hatvanhat napos gyaloglás után megérkezett La Pazba az őserdei indiánok egy nagy csoportja, amely az ellen tiltakozik a menettel, hogy törzsi rezervátumukat autópályával akarják kettévágni.

A fővárosban diákok, magashegyi indiánok, tanárok, szakszervezeti aktivisták, papok és mindenféle egyszerű lakosok üdvözölték a kétezer fős menetet, amelyet tízezrek kísérnek a főváros központi terére. A Murillo téren van a kormány palotája és a parlament épülete. A helyszíni beszámolók szerint nem zárták le a hatóságok, de ott várakozik egy teherautónyi rohamrendőr és két mentőautó.

Senkivel sem akarunk verekedni – jelentette ki az egyik vezetőjük, és elmondta, hogy a szerdai napot azzal töltik, hogy megköszönik a különféle társadalmi csoportoktól kapott támogatást, majd misén vesznek részt a katedrálisban. Evo Morales elnökkel a következő napon szeretnének tárgyalni.

A szintén indián Morales hónapokon keresztül elutasította a tárgyalást, és még a nyáron is kijelentette: az utat megépítik a nemzeti parkon át "akár akarják, akár nem". Szeptember végén azonban engedni kényszerült, mert  a lakosság érzülete szembefordult vele, miután megpróbálta erőszakkal leállíttatni a menetet.

Rovatok