Index Vakbarát Hírportál

Erősödhet a bevándorlásellenes párt Svájcban

2011. október 23., vasárnap 11:39

Parlamenti választások kezdődtek Svájcban, a parlament mindkét házáról döntenek a szavazók. A kétkamarás parlament, a szövetségi gyűlés alsóháza a Nemzeti Tanács, amelynek 200 tagját közvetlen, titkos szavazással választják négy évre arányos választási rendszerben. A felsőházba, a 46 tagú Államok (kantonok) Tanácsába a kantonok két, a félkantonok 1 tagot választanak négy évre, a mandátumok a többségi szavazati elv alapján oszlanak meg.

A felmérések alapján csak az a kérdés, hogy a 2007-ben is győztes jobboldali populista Svájci Néppárt (SVP) tovább javít-e négy évvel ezelőtti eredményén - az elnyert voksok 28,9 százalékán -, és túllépi-e a történelmi 30 százalékos küszöböt. Az előzetes felmérések szerint erre megvan minden esélye, ebben az esetben pedig az eddiginél is hangsúlyosabb idegen-, bevándorlás- és Európa-ellenes irányvonal lesz a mérvadó.

Az SVP az elmúlt években számos népszavazást kezdeményezett, így például elérte célját az a 2008-ban indított kampánya is, amely megtiltotta az újabb minaretek építését. Az SVP el tudja hitetni a lakosság nagy részével, hogy a bevándorlók áradata okolható számos kellemetlenségért. A más országokból érkezők miatt emelkednek a lakbérek, nő a munkanélküliek száma, miattuk túlzsúfoltak a tömegközlekedési eszközök, és a svájci kulturális értékek felhígulása is a számlájukra írható. A 7,7 millió lakosú Svájc népességének több mint egyötödét külföldiek teszik ki. Svájban a szavazóhelyiségek délben zárnak.

Rovatok