Index Vakbarát Hírportál

Felvették Palesztinát az UNESCO-ba

2011. október 31., hétfő 14:35 | aznap frissítve

Teljes jogú tagjai közé választotta a Palesztin Hatóságot hétfőn Párizsban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO. A 194 tagállamból a jelen lévők közül 107 képviselő szavazott igennel, 14-en nemmel, 52-en pedig tartózkodtak - jelentette be az eredményt Bogyay Katalin, az Általános Közgyűlés 36. ülésszakának elnöke.

A jelképesnek tekinthető szavazás hatalmas diplomáciai győzelem a Palesztin Hatóságnak, amely eddig csak megfigyelői státussal rendelkezett az ENSZ szakosított szervezetében.

A palesztinok fő célja mindazonáltal, hogy az anyaszervezet, az ENSZ teljes jogú tagjai legyenek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa november 11-én szavazhat a kérelemről, miután november 3-án egy újabb, nagyköveti szintű megbeszélést tartanak az államok.

A palesztinok jelenleg nem számolhatnak a szükséges kilenc szavazattal, amely ahhoz kellene, hogy támogató ajánlással küldjék át a kérést a Közgyűlés elé, ráadásul köztudott, hogy az Egyesült Államok szükség esetén (azaz ha mégis összejön a kilenc szavazat) vétóval fogja megakadályozni az ajánlást.

Ellehetlenülhet a finanszírozás

Az Egyesült Államok az UNESCO szavazásnál Németországgal és Kanadával együtt nem támogatta a palesztinok felvételét, a nagyobb európai országok közül Olaszország és Nagy-Britannia tartózkodott, míg a korábban a szavazást még "korainak" tartó Franciaország az arab államokkal és a latin-amerikai országokkal együtt a csatlakozás mellett foglalt állást. Magyarország tartózkodott a szavazásnál.

Izrael - amely erre a kimenetelre számított - már előzetesen jelezte, hogy elfogadja a szavazás eredményét, de várhatóan csatlakozik az Egyesült Államokhoz, amely a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy azonnali hatállyal megszünteti a szervezet finanszírozását, ha megszavazza a palesztinok belépését.

Washington évi 70 millió dolláros hozzájárulással az UNESCO büdzséjének 22 százalékát állja. Az izraeli megvonással együtt a szervezet éves költségvetésének mintegy negyedétől esne el. Nimrod Barkan izraeli nagykövet véleménye szerint az UNESCO mostantól kezdve forráshiány miatt képtelen lesz küldetését betölteni.

"Elvonásokat kell a programokban eszközölni, módosítani kell a költségvetésünket. De nemcsak pénzügyi problémáról van szó, ez egy olyan probléma, amely a szervezetünk egyetemességét érinti" - fogalmazott Irina Bokova, az UNESCO bolgár főigazgatója, aki személy szerint pártatlanságáról biztosított mindenkit a szavazás előtt.

Az Egyesült Államokban két, az 1990-as évek elején elfogadott törvény tiltja az olyan ENSZ-szervezetek finanszírozását, amelyek felveszik teljes jogú tagjaik közé a Palesztin Hatóságot. Washington egyébként 1984 és 2003 között bojkottal tiltakozott az UNESCO akkoriban szerinte elfogadhatatlan működési mechanizmusa és a "harmadik világ ideológiájának" térnyerése miatt. A szervezetbe való visszatérése óta, az elmúlt nyolc évben, Washington aktív volt az UNESCO-ban, amelyet a nyugati értékrend egyik legfőbb népszerűsítőjének tekintett, s számos program kezdeményezője volt, elsősorban a nemek egyenjogúsága érdekében.

Rovatok