Index Vakbarát Hírportál

Jövő héten lezárulhat a belga kormányalakítási maraton

2011. november 27., vasárnap 19:36

Másfél évi hatalmi vákuum után a következő héten megalakulhat az új belga kormány a miniszterelnök-jelölt Elio Di Rupo reményei szerint.

A vallon szocialisták vezetője vasárnap tartott sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a költségvetés eddig még nyitott kérdéseiben született megállapodással a hét végén sikerült lezárni azt a maratoni egyeztetési sorozatot, amely a Brüsszel környéki választókerület nyelvi határok mentén történő kettéválasztásától az államszerkezeti reformon, a tartományi önállóság növelésén át egészen a húsba vágó büdzsémegszorításokig elvezet a hatpárti kormány megalakításához.

A tavaly júniusi választásokat a holland nyelvű Flandriában az N-VA nevű nacionalista párt, a franciaajkú Vallóniában a szocialista párt nyerte. A flamand nacionalisták nem lesznek benne az új szövetségi kormányban, amely a tervek szerint úgy áll fel, hogy mind a három nagy hagyományos "politikai család" - a kereszténydemokraták, a szocialisták és a liberálisok - flamand és vallon pártja egyaránt részt vesz benne. Hosszú évtizedek óta nem fordult egyébként elő, hogy a miniszterelnököt nem a létszámfölényben levő flamandok, hanem a vallonok adják.

A tényleges kormányzásra, érdemi döntések meghozatalára politikai felhatalmazással bíró kormány elhúzódó hiánya már-már kikezdte Belgium - egyébként meglepően olajozott - működőképességét. A pénzügyi piacok kezdték megelégelni, hogy az ország eladósodottsága az évi GDP értéke körül mozog, és senki nincs, aki dönthetne a szükséges takarékossági intézkedésekről. Ezért a Standard & Poor's hitelminősítő pénteken egy fokkal le is rontotta Belgium kockázati besorolását, bár az ország még így is hajszálnyira van a legjobbak klubjától. A pártközi egyeztetéseken végül 11,3 milliárd eurós költségvetési takarékossági programot fogadtak el a következő évre.

Rovatok