Index Vakbarát Hírportál

Véres összecsapások Jemenben

2011. november 27., vasárnap 19:16

Észak-Jemenben vasárnap is lőtték síita felkelők a szunnita szalafisták állásait, az aknatűzben legalább 21 ember vesztette életét és félszázan megsebesültek - jelentették szalafista források.

A harcok szombaton kezdődtek, akkor három szalafista halt meg. Az észak-jemeni konfliktus csak egyike az országot a polgárháború szélére sodró számos egyéb válságnak. A síiták ellen a kormánycsapatok is felléptek, mielőtt tavaly tűzszünetet kötöttek velük.

Jemenben februárban tartanak előre hozott elnökválasztást, az erről szóló rendeletet szombaton írta alá Abed Rabbo Manszúr Hádi alelnök. A 33 éve hatalmon lévő Ali Abdalláh Száleh elnök több hónapi vonakodás után aláírta a megállapodást a hatalom átadásáról.

A Száleh körüli bizonytalanság politikailag megbénította az országot, amelyben szeparatisták, iszlamista szélsőségesek ismételten fegyveres harcokat provokálnak.

A Jemennel szomszédos országok, az Egyesült Államok és az ENSZ azt remélik, hogy az elnök távozása hozzájárulhat az ország stabilizációjához és véget vet a fegyveres felkeléseknek. Szaúd-Arábia ugyanakkor attól tart, hogy egy elhúzódó politikai válság hatalmi űrt képez, amelyet az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya kihasználhat.

Vasárnap az állami televízióban bejelentették, hogy az elnök amnesztiát adott "azoknak, akik hibákat követtek el a válság alatt". A bejelentésben a televízió az elnökre hivatkozott, noha ő elvileg már csak tiszteletbeli államfő. A közkegyelemből kimaradnak azok, akik június 3-án megtámadták az elnöki palota mecsetjét, ahol Száleh súlyosan megsebesült. Őket bíróság elé állítják - mondták a televízióban.

Az ellenzék egyik szóvivője a bejelentés után tagadta, hogy Szálehnek joga lenne ilyen döntés meghozására. Ez ellentétes a szerdai megállapodással, a hatalom átadásával Hádi alelnöknek - mondta.

Rovatok