Index Vakbarát Hírportál

Börtönre ítéltek egy bloggert Abu-Dzabiban

2011. november 28., hétfő 06:31 | aznap frissítve

Három évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek öt demokráciapárti aktivistát az Egyesült Arab Emírségekben, egyebek között azzal a váddal, hogy megsértették az ország vezetőit.

Ahmed Manszúr bloggert – aki tagja a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet közel-keleti tagozata tanácsadó bizottságának, valamint az Emberi Jogok Arab Információs Hálózatának – három évet kapott, míg négy társára két-két év szabadságvesztést szabott ki egy különleges bíróság.

Az áprilisban letartóztatott aktivisták pere június 14-én kezdődött meg Abu-Dzabiban. Az aktivistákat hivatalosan azzal vádolták, hogy megszégyenítették az államfőt, az alelnököt és Abu-Dzabi trónörökösét, valamint a parlamenti választások bojkottjára és tüntetésekre uszítottak.

A perbe fogott aktivisták némelyike aláírt egy petíciót, amelyben politikai reformokat követeltek, köztük a közvetlen választásokat és a parlament jogköreinek kiszélesítését.

Az ítélet ellen nem lehet fellebbezni. Az elítéltek legfeljebb csak kegyelmet kérhetnek az államfőtől, Kalifa bin Szaid an-Nahajan sejktől.

Rovatok