Index Vakbarát Hírportál

500 km/órával közlekedő vonatot tesztel Kína

2011. december 26., hétfő 16:03

Új, óránként 500 kilométeres sebességre is képes tesztvonatot helyezett üzembe a hétvégén a legnagyobb kínai vasútgyártó vállalat, a CSR Corp Ltd. - közölte a társaság hétfőn.

A hat kocsiból álló szerelvény 22.800 kilowatt tolóerővel rendelkezik, ami több mint duplája a jelenleg, a Peking-Shanghai vonalon használatban lévő nagy sebességű szerelvények 9.600 kilowattos teljesítményének.

Ting Szan-szan, a CSR vezető mérnöke elmondta: a vasúti jármű formáját egy ősi kínai kard inspirálta. A szerelvényt szénszálas erősítésű műanyagokból építették meg - tette hozzá.

Sen Cse-jün, a kínai tudományos akadémia vasúti szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerelvény hasznos tapasztalatokkal szolgál majd a kínai vasúti társaság jelenlegi tevékenységre nézve.

Csao Hsziao-kang, a CSR igazgatótanácsának elnöke egy pekingi napilapnak nyilatkozva elmondta: a jövőben nem feltétlenül közlekednek majd ilyen nagy sebességgel a kínai vonatok. "Célunk, hogy biztonságos vonatközlekedést biztosítsunk" - tette hozzá.

Júliusban legalább 40 ember életét vesztette, amikor két nagy sebességű vasúti szerelvény ütközött egymással. Azóta szinte az összes gyorsvasútfejlesztést leállították Kínában.

Rovatok