Index Vakbarát Hírportál

Fokozódik az erőszak Szíriában

2011. december 26., hétfő 15:50

Legkevesebb húsz halottja van a szíriai kormánycsapatok harmadik napja tartó heves offenzívájának az ellenállás gócpontja, Homsz városa ellen hétfőn, egy nappal azelőtt, hogy az Arab Liga megfigyelői megkezdik missziójukat az országban.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) tájékoztatása szerint 14-en haltak meg a közép-szíriai város Bába-Amr nevű negyedének folyamatos ágyúzásában, hatan pedig más, közeli negyedekben. Emberjogi aktivisták azt közölték, hogy legkevesebb 275 civilt öltek meg a kormányerők az elmúlt hét folyamán, a hadsereg és dezertőrök összecsapásaiban pedig további 150-en haltak meg - többségükben katonaszökevények.

Az Arab Liga ellenőreinek első, mintegy ötvenfős csoportja várhatóan már hétfőn Szíriába érkezik Musztafa Dabi szudáni tábornok vezetésével - közölték a missziónál. A megfigyelők kedden terveik szerint először Homszba utaznak, majd Damaszkuszt, Hamát és Idlíbet keresik fel.

Kérdés azonban, hogy a jelenlegi offenzíva közepette bejutnak-e Homszba. A liga béketerve - amelyhez Bassár el-Aszad szíriai elnök is belegyezését adta - megköveteli, hogy a kormány vonja vissza biztonsági erőit a város utcáiról, kezdjen tárgyalásokat az ellenzék vezetőivel, s engedjen be emberjogi dolgozókat és újságírókat az országba. Ellenzékiek szerint a rezsim beleegyezése a tervezetbe puszta komédia.

A francia külügyminisztérium mindenesetre sürgette hétfőn a damaszkuszi kormányt, hogy "már ma délután" tegye lehetővé az Arab Liga megfigyelőinek bejutását az ostromlott városba. Bernard Valero külügyi szóvivő kifejezte országa "súlyos aggodalmát a homszi helyzet folyamatos romlása miatt". Franciaország, Szíria egykori gyarmattartója növekvő diplomáciai nyomást gyakorol Aszad elnökre, hogy mondjon le a március óta tartó kormányellenes megmozdulások brutális elfojtása miatt.

Rovatok